Cum să gestionez emoțiile ca să scap de sentimentul de vinovăție?

Alina Costache
26/1/2024
7 min

Ce est vina?

Vina este acel sentiment enervant care ne determină să credem că ceva din ceea ce am făcut, sau poate nu am făcut, nu este bine. Pentru că de obicei vine însoțită de doi buni tovarăși de drum: furia și teama, vinovăția se resimte în multe feluri: pozitivă sau deghizată, provenită din copilărie sau din trauma supraviețuitorului, însoțită de rușine sau afiliată abundenței. Oricum ar fi, odată declanșată vinovăția, se pune în funcțiune și întregul mecanism al stării de stres fiziologic.

Cu siguranță ați auzit expresii ca: “Nu pot să mă abțin, să nu mă simt așa”; “Știu că îmi face rău, dar nu pot să nu îl/o iubesc”; “Știu că nu are sens, dar nu pot să nu mă simt vinovat” și lista poate continua la nesfârșit.

De mici am fost ghidați ce și cum să simțim, iar gestionarea emoțiilor a devenit numai de curând, un subiect luat în seamă. Controlul emoțiilor este cu adevărat o provocare pentru oricine este preocupat de autoperfecționare. Emoțiile sunt profund încondeiate în structura noastră internă, dar nimeni nu ne-a spus vreodată cum să le identificăm și mai ales nu ne-a spus cum începe și cum să oprim o emoție, atunci când ea nu este benefică psihicului nostru sau ne determină un comportament dezaptativ.

Drumul meu spre o mai bună gestionare a emoțiilor a fost unul extrem de sinuos. La început am întâmpinat reale dificultăți în a identifica emoția pe care o resimțeam, de fapt mă înspăimânta gândul că dacă voi reuși să îmi cunosc emoțiile și să mă “împrietenesc cu ele”, aș fi devenit un robot programat. Iar mie îmi place libertatea, vreau să rămân sensibilă și pasională.

Abia după ce am început cu adevărat să îmi controlez emoțiile, am realizat ce schimbări benefice majore se petrec în viața mea, cât de ușor îmi revin după orice situație neplăcută, dezamăgire sau suferință.  

Atunci când simți o emoție dificilă ca vinovăție, anxietate, teamă sau furie, în corpul tău se activează un proces fiziologic asociat reacției la stres. Pentru a recunoaște starea, poți încerca să identifici transformările care au loc în corpul tău în acel moment.

Iată ce se întâmplă:

- pupilele se dilată, pentru a vedea mai bine

- ritmul cardiac crește, pentru ca sângele să circule mai repede către organele vitale, respirația sporește pentru a asigura mai mult oxigen sângelui care circulă acum mai rapid

- mușchii brațelor și picioarelor se încordează, pentru a ne permite mișcări precise

- respirația devine mai rapidă și superficială, se localizează doar în partea superioară a plămânilor, ceea ce permite o creștere a nivelului de oxigen în sânge dar și eliminarea unei cantități mai mari de dioxid de carbon.


În aceste fel organismul nostru se pregătește fie pentru luptă, fie pentru a o lua la sănătoasa sau nu în ultimul rând pentru a încremeni pe loc, reacție cunoscută sub denumirea “luptă, încremește sau fugi” (fight, freeze or flight). Reacția noastră pare instinctuală, efectul emoției dificile asupra minții noastre, fiind acela de creștere a vitezei de gândire, ceea ce ne dă senzația că nu a fost o reacție “calculată”.


Atunci când vorbim despre controlul emoțiilor, nu trebuie să ne așteptăm să le eradicăm pe cele negative sau dificile, ci o așteptare realistă este aceea de a le domoli. Cu cât înveți mai repede câteva soluții și le aplici în contextul tău de viață cu atât acestea vor deveni un obicei zilnic, care te vor menține în formă atât fizic cât și mental.

Sfat: NU începe acest proces, atunci când te afli într-o situație critică, în care îți simți tensiunea crescând și resimți reacțiile la stres mai sus enumerate. Planifică și aplică aceste exerciții atunci când te afli într-o stare normală. Utilizează-le zilnic până când devin instinctuale.

Ce să faci:

  1. Încordează și relaxează de cel puțin trei ori câte un set de mușchi (de exemplu: mâna dreaptă, apoi mâna stângă, piciorul drept apoi cel stâng, umerii etc). Dacă faci acest lucru la restaurant sau în sala de ședință, poți exersa cu zona din spatele genunchiului, cu mâinile sau coapsele și nimeni nu va observa.
  2. Inspiră adânc, lasă abdomenul să se umple de aer, până simți că diafragma se ridică iar plămânii se umplu cu aer. Expiră încet și prelung. Expirația să fie mai prelungă decât inspirația.
  3. Exersează într-un loc ferit (de exemplu la toaletă!) contractarea mușchilor faciali. Încordează, așteaptă două minute apoi relaxează!

Alte exerciții recomandate sunt cele de revigorare mentală, meditație sau mindfulness. Există o mulțime de surse de unde poți alege exercițiile cele mai potrivite persoanei tale, pornind de la cărți, material video pe Youtube, clase sau ateliere de management al stresului.


Vina este o emoție pozitivă. Totuși neabordată într-un mod contructiv, ea poate deveni dificilă și se întoarce împotriva noastră. Cred sincer că acesta este un motiv suficient de bun să începi chiar azi un exercițiu simplu, pe care îl poți practica literalmente oriunde.

Alina Costache
Psiholog