Cum să fii stăpânul emoțiilor tale în cațiva pași simpli?

Alina Costache
26/1/2024
6 min


Emoțiile sunt ca valurile! Nu le poți opri din drumul lor, dar poți să alegi valul care te duce la mal.


Se spune că nu ceea ce ni se întâmplă, ci mai degrabă modul în care reacționăm sau răspundem la ceea ce ni se întâmplă, face ca acea experiență să fie una plăcută sau dimpotrivă. Am inclus în mod intenționat termenii: reacție și răspuns, pentru că în funcție acestea, vom interpreta evenimente și circumstanțe specifice. Reacția își are rădăcină în sistemul limbic, în creierul nostrum emotional, pe când răspunsul va veni din zona cortexului pre-frontal, sediul gândirii și al funcțiilor executive. Astfel, capacitatea noastră de a gestiona efficient emoțiile, depind de alegerea dintre reacție și răspuns.


Emoțiile negative sau limitative pe care le experimentăm zilnic ne oferă orientarea necesară pentru a face o alegere eficientă. Ca atare este absolut esențial să ne luăm timp să înțelegem, să învățăm cum să interăretăm emoțiile și în ce mod ne pot ele ajuta să găsim cele mai bune răspunsuri sau soluții la dificultățile și situațiile de viață cu care ne întâlnim zilnic. Mai mult să ne asigurăm în fiecare moment că răspundem situației din prezent și că nu reacționăm de fapt la o experiență dureroasă din trecut.


Înțelegem cu adevărat ce înseamnă emoțiile, atunci când suntem surprinși în momentul în care prima noastră reacție este una emoțională, care de cele mai multe ori lucrează împotriva noastră, decât pentru noi. În astfel de cazuri, avem nevoie de un proces de conștientizare (poate din poziție de observator), de transformare a stării emoționale în răspuns, despre care discutăm mai jos.


Acest proces este împărțit în cinci etape. Este esențial să trecem inițial prin fiecare din aceste etape pas cu pas. Cu fiecare nouă practicare, acest proces devine automat în psihicul nostrum și nu vom mai avea nevoie să ne gândim conștient la pași ca entități separate. Vom fi atunci capabili să răspundem fiecărei emoții într-o manieră eficientă, care necesită foarte puțin efort conștient.

Identifică emoția

Primul pas în cadrul acestui proces de transformare a stării emoționale este identificarea emoției. Acest lucru este important deoarece, fără a cunoaște emoția prezentă, răspunsul nu va corespunzător.

Este util să vă întrebați:

Ce simt acum în corp?

Simt cu adevărat acest lucru sau există ceva mai mult?

Acceptă emoția pe care o simți

În această etapă, indiferent de emoția pe care o simți, nu o nega. Negarea va genera doar incertitudine și va împiedica înțelegerea și procesul. Recunoște emoția cu deschidere și curiozitate, explorând semnificația prezenței ei în situația curentă.

De exemplu, dacă ceva m-a făcut brusc să mă simt furios, în loc să lupt și să încerc să mă opun acestei furii, recunosc că mă simt furios și că aceste circumstanțe specifice mi-au provocat furia.

Doar odată ce ați putea recunoaște această emoție în mod deschis, vei fi gata să treci la următoarea etapă.

Explorează emoția

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci în această etapă este să fii curios. Curiozitatea va deschide ușile spre noi perspective și oportunități care te vor ajuta să obții o perspectivă unică asupra emoției și asupra circumstanțelor în care te afli.


Pentru a te ajuta să devii puțin mai curios cu privire la emoție, ajută-te de întrebări:

Ce îmi oferă această emoție?

Care este valoarea reală a acestei emoții?

În ce moduri mă ajută această emoție?

Ce trebuie să fac pentru a face lucrurile mai bune?

Ce trebuie să cred,  ca să obțin rezultatul dorit?

Ce îmi doresc și ce simt cu adevărat?

Cum pot învăța din asta să mă ajute să fac mai bine în viitor?


Ține minte că, indiferent de emoția pe care o experimezi, ea este acolo să îți servească într-un fel; pentru a învăța lecții valoroase despre tine, circumstanțe și despre viață în general. Prin urmare, trebuie să fii deschis la găsirea răspunsurilor necesare care te vor ajuta să obții cunoștințele necesare pentru a depăși acest obstacol emoțional asupra căruia lucrezi.

Folosește experiențe din trecut

Acesta este momentul în care poți obține o anumită certitudine și poți alege în mod conștient răspunsul pe care îl vei da circumstanței curente. Amintește-ți un moment din trecut în care ai mai trăit această emoție și ai avut un răspuns  în avantajul tău. Această amintire poate fi temelia pentru  un viitor mai bun în care nu mai ești guvernat de această emoție, ci alegi mai degrabă conștient să răspunzi la această emoție într-un mod util și proactiv.

Acționează

Acum, că ai toate cunoștințele, suportul și informațiile necesare pentru a răspunde într-o manieră sănătoasă și constructivă, este timpul să iei măsuri proactive pentru a transforma starea emoțională în răspunsul efficient atât pentru situația în care te afli, cât și pentru echilibrul emotional din interior.

Alina Costache
Psiholog